Customer Due Diligence, wat is dat?

Customer Due Dilligence

Ken uw klant. Dit is de letterlijke vertaling van Customer Due Diligence (CDD), wat tegenwoordig een onvermijdelijk begrip is in de ondernemerswereld. Customer Due Diligence wordt ook wel KYC (know your customer) genoemd. Steeds vaker wordt er van organisaties verwacht dat zij hun klanten door en door kennen, wat erg begrijpelijk is. Er kan niet weggekeken worden bij riskante en onbetrouwbare transacties, dit kan consequenties opleveren voor jouw bedrijf. Zorg voor een zorgvuldige aanpak volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (WWFT).

 

De Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme

De WWFT is er, zoals de naam al zegt, ter bestrijding en voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering. Witwassen is het legaliseren van illegaal verkregen vermogen, zodat het besteed of geïnvesteerd kan worden zonder dat de illegale herkomst nog zichtbaar is. Terrorismefinanciering houdt in dat er met illegaal vermogen, terroristische activiteit mogelijk wordt gemaakt. In sommige situaties ben je verplicht om een cliëntenonderzoek te doen en ongebruikelijke of verdachte transacties moeten gemeld worden. De mogelijke verplichtingen verschillen voor elk soort bedrijf.

 

Is CDD voor jou belangrijk?

Jouw bedrijf is verplicht om zaken als witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan. Daarom is het van groot belang om te weten met wie je precies zaken doet, of in de toekomst gaat doen. Customer Due Diligence is essentieel zodat jij zeker weet dat jouw cliënt betrouwbaar is en daadwerkelijk is wie hij zegt dat hij is, en zo reputatieschade kan worden voorkomen. Een correcte naleving van de WWFT is niet een gemakkelijk proces, daarvoor zijn er verschillende bedrijven met de juiste producten beschikbaar om jou te ondersteunen in dit proces.

 

CDD en de nieuwste technologieën

Dankzij de nieuwste technologieën wordt het mogelijk gemaakt om met behulp van automatiseringssoftware te achterhalen of jouw cliënten betrouwbaar zijn. Via deze software worden recente bronnen geraadpleegd en door kunstmatige intelligentie wordt het internet doorzocht om onjuiste en onbetrouwbare informatie te bestrijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *