Wat mag een kind vanaf 1 jaar niet eten? 

Wat mag een kind van 1 jaar niet eten

Je baby begint met de eerste hapjes vanaf maand vier tot zes maanden. De eerste hapjes zijn vaak banaan en andere zachte producten. Beetje bij beetje wordt het uitgebouwd. Je kindje mag steeds meer eten. Van een broodje naar echt al een kleine maaltijd. Met een jaar mag je kind dan ook echt met de pot mee eten. Wel zijn er een aantal voedingsmiddelen die sterk worden afgeraden. Dit heeft te maken met onder andere de darmpjes en nieren van je kindje die nog in ontwikkeling zijn.

De eerste echt maaltijd

Je kind kan vanaf 12 maanden al echt met de pot mee eten. Je kind mag bijna alles eten. Zo kun je een gevarieerde maaltijd via de schijf van vijf koken. Uit elke schijf  zijn er veel producten die je kind mag eten. Wel is het belangrijk om te letten voor welke producten je kiest. Als je kiest voor vlees of vis, dan kan alles wat gebakken is. Rauw vlees en vis wordt wel sterk afgeraden. Hier kunnen bepaalde bacteriën in zitten die schadelijk zijn. De darmen van je kind zijn hier nog niet op afgesteld ingesteld. Lever en leverpastei worden nog steeds afgeraden. Hier zit ontzettend veel vitamine A in, de hoeveelheid is veel hoger dan een kind nog kan verwerken.

Zoute producten

Zoute producten worden afgeraden. Op de inname van zout moet je dus goed letten. Te veel zout kunnen de nieren van je kind niet aan. Je kindje tot 3 jaar mag ongeveer 3 gram zout hebben. Dit houdt in dat je bij maaltijden geen zout mag toevoegen. In veel voedingsmiddelen zit soms al een klein beetje natuurlijk zout. Denk aan brood en zelf groenten. Als je alles bij elkaar opgeteld dan kom je snel op 3 gram. Aangeraden wordt om zo veel mogelijk verse producten te gebruiken. Verse groente of diepvriesgroente is prima. Groentes uit een potje bevatten te veel zout. Daarnaast bevatten kantenklaarmaaltijden, kaas en smeerkaas teveel zout.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *